با انتشار صورتهای مالی بانکها مشخص شد، این بنگاههای اقتصادی نه فقط عملکردی مثبتی نداشتهاند، بلکه با زیان انباشته بالایی مواجهاند، نمونه این ناکارآمدیها در انتشار صورتهای مالی بانک ملی دیده شد.
به گزارش پایگاه تخصصی و خبری تحلیلی عصر گمرک، درپی دستور وزیر اقتصاد مبنی بر شفافیت عملکرد بانکها، شرکتهای دولتی و بیمهها با انتشار صورتهای مالی آنها در سامانه کدال مشخص شد، فعالیت سیستم بانکی و شرکتهای بیمهای و... چگونه است، چراکه قبلا خیلی از آنها در حسابرسیها خود همه فعالیتها و نحوه کاراییشان را بهطور دقیق و موشکافانه منعکس و منتشر نمیکردند.
افزایش کارایی سیستم بانکی با انتشار صورتهای مالی
اکنون که با حرکت در این مسیر شفافسازی کاملا مشخص میشود، عملکرد بانکها و شرکتهای بیمهای در ارایه خدمات و فعالی هایی که انجام میدهند چگونه است، بنابراین نه تنها شیوه مدیریت، توانمندیها و ناتوانیها در این بخش مهم اقتصادی نمایان میشود، بلکه از طرفی مشتریان این بنگاههای اقتصادی خدماترسان نیز با دیدی درست و چشمانی باز آنها را انتخاب میکنند.
این اقدام که کارایی سیستم بانکی و شرکتهای بیمهای و دولتی را افزایش میدهد، باعث خواهد شد هم مدیریتها و هم نحوه خدمات همچنین کارکرد آنها به وضوح روشن شود، طوریکه اخیرا با انتشار صورتهای مالی مشخص شد، اکثر بانکها زیانده و دارای عملکرد قابل قبولی نیستند. بهطورمثال بانک ملی که بهعنوان بانکی بزرگ و نامدار در کشور مطرح است، با منتشر شدن صورتهای مالی آن مشخص شد که این بانک ناکارآمد بوده و عملکرد قابل توجهای را نداشته، آنگونه که با زیان انباشته بالا مواجه است، از طرفی شفافسازی عملکرد بانکها در سامانه کدال با انتشار صورتهای مالی موجب شد، سایر بانکها نیز عملکردی مشابه بانک ملی را داشته باشند.
حرکت قابل تحسین خاندوزی برای شفافسازی
امیرحسین بانکی پور فرد، نماینده مجلس شورای اسلامی درباره اقدام وزارت اقتصاد راجع به شفافیت عملکرد بانکها با انتشار صورتهای مالی آنها در سامانه کدال گفت: حرکت وزارت اقتصاد با مدیریت خاندوزی برای آگاهی مردم و مسئولان از نحوه کارد بانکها، بیمهها و شرکتهای دولتی رویکردی درست و قابل تحسین است، چراکه با این اقدام فعالیت سیستم بانکی و شرکتهای بیمهای و دولتی به درستی مشخص و معیین و قابل مشاهده میشود.
وی خاطر نشان کرد: با این شیوه نحوه فعالیت بانکها، شرکتهای دولتی و بیمهها در منظر عموم قرار میگیرد و از آنجایی که این شرکتها و بنگاههای اقتصادی از منابع مالی قابل برخوردارند، بنابراین معلوم میشود، کارایی آنها در چه بخشهایی انجام شده و مدیریتها در انجام امور چگونه بوده است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سید احسان خاندوزی متخصص مسائل اقتصادی و دارای تدبیر و تبحر در این امور است، افزود: مجلس از اقدام وزیر اقتصاد بابت شفاف سازی عملکرد بانکها، شرکتهای دولتی و بیمهها تقدیر و حمایت میکند، چراکه سیستم سنتی نظام بانکی کشور به دلیل فرسودگی و خلاءهای موجود امکان هرگونه سوء استفاده و تخلفی در آن وجود دارد، وی برای پایان ناکارآمدیها، اجرای سیاستگذاریهای کارشناسانه همچنین انجام فعالیتها در مسیردرست آستین بالا زده تا جلوی تخلفات و ناکارآمدیها را بگیرد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اقتصاد بانک محور ایران نیازمند جراحی است، چراکه اصلیترین راهحل مشکلات اقتصادی در کشور در گرو بانکداری سالم و قاعدهمند است، بنابراین تحول در نظام بانکی با جراحی سنگین برای ایجاد سیستم بانکی درست و مدرن آنگونه که بتواند به داد اقتصاد کشور برسد ضروری است و مجلس شورای اسلامی نیز هم اکنون در حال بررسی آن است.
چرا تاکنون صورتهای مالی بانک ها با این شفافیت منتشر نشده
محمد حسن پور، کارشناس اقتصادی و عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره محاسن شفافسازی عملکرد بانکها با انتشار صورتهای مالی آنها در سامانه کدال گفت: شفافسازی عملکرد بانکها و بیمهها بهدلیل جایگاه مهم آنها در اقتصاد کشور ضروری است، چراکه اگر فعالیت این بنگاههای اقتصادی مورد سنجش قرار نگیرد و حسابرسیها در این بخش بدرستی انجام نشود، مشخص نیست که سیستم بانکی کشور که فقط بهدنبال منافع خودشان هستند، به کدام سو خواهند رفت.
وی با بیان اینکه سئوال اینجاست که چرا تاکنون اقداماتی در این راستا بهصورتی سفت و سخت انجام نشده، گفت: معمولا ناکارآمدی مدیریتی و ضعف بدنه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در چنین مسئلهای کاملا هویداست، چراکه آنها یا از بانکها نخواستهاند، صورتهای مالی خود را هر از چندگاهی بهصورت شفاف منتشر کنند و یا اینکه ترسیدهاند، مبادا با فشار به سیستم بانکی برای نشر فعالیتهایشان در سامانه کدال عواقب نامطلوبی را بهدنبال داشته باشد.
وی افزود: البته این احتمال وجود دارد که مدیران دولتی، بانکی و اقتصادی کشور از اوضاع وخیم سیستم بانکی نسبت به ناکارآمدی و شیوه غلط فعالیت آنها مطلع بوده، اما چون اوضاع را وخیم دیدهاند، از بیم بروز تبعات اجتماعی و اقتصادی خیلی بر این موضوع که صورتهای مالی بانکها و بیمهها با موشکافی دقیق بررسی و منتشر شود تاکید نکردهاند.
پنهان کاری بانکها رو شد
حسن پور با تاکید براینکه یک بار برای همیشه باید اقدام صریح در انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی، بانکها و بیمهها میشد، گفت: وزیر جدید اقتصاد و امور دارایی در این زمینه خوب عمل کرده، چراکه پنهانکاری و آشفتگی در فعالیت بانکها و بیمهها برای همه مشخص و محرز است و این بنگاههای اقتصادی خدماترسان به جای خدماترسانی درست به مردم معمولا به منافع خود میاندیشند.
وی اظهار داشت: خیلی از بانکها با رابطهبازی و ساخت و پاخت، منابع فراونی را در قالب وام و تسهیلات به عدهای پرداخت کردهاند و آنها نیز به دلیل سبقت زیاد نرخ تورم از نرخ سود بانکی اقساط بانک را نمیپردازند، این موضوع باعث شده، بانکها با معوقات سنگینی مواجه و در پرداخت وامهای خرد، نیازمندان واقعی را همراهی نکنند. البته انتشار صورتهای مالی دست بانکها را رو کرد.
حسن پور افزود: بهنظر میرسد، در راستای شفافیت عملکرد بانکها هر شعبهای که میخواهد وامی پرداخت کند، باید با این دیدگاه که وام گیرنده اقساط این وام را پرداخت نمیکند، نگاه کند، بدان معنی که آنقدر سفت و سخت در گرفتن وثایق محکم کاری کند که در صورت عدم پرداخت اقساط به راحتی بتواند، از طرق مختلف به پول و سود خود دست یابد تا سیستم بانکی با مشکل معوقات روبه رو نشود.
وی تصریح کرد: اخذ وثایق معتبر و ارزشمند در کنار تضامین محکم از وام گیرنده موجب خواهد شد تا وامگیرنده به هرشکل ممکن در موقع سررسید اقساط اقدام به پرداخت قسطهای بانکی کند.
مدیران شعب بانکی پاسخگوی معوقات باشند
وی ادامه داد: بهنظر میرسد، هر بانکی که با مشکل معوقه اقساط بانکی مواجه شد باید خود کارمند و یا رئیس شعبهای که پرداخت وام را امضاء کرده، باید پاسخگو شود، این موضوع باعث خواهد شد، بانکها به هر فردی وام ندهند و در پرداخت و وام و تسهیلات با رعایت اصول و مقررات سختگیری کنند.
این اقتصاددان افزود: زیان ناکارآمدی و تخلفات مدیران بانکی را نباید سپردهگذاران و وسهامداران بانکها متحمل شوند، بنابراین سیاستگذاریهای بانکی و پولی باید طوری اجریی شود که مشکلی منابع بانکها را تهدید نکند. در چنین شرایطی انتشار صورتهای مالی اقدامی بجا و قابل تقدیر است تا فعالیت بانکها به درستی برملا شود.
بنابر این گزارش، سیداحسان خاندوزی وزیر اقتصاد، ماه گذشته دستور انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی، بانکها و بیمهها با هدف شفافسازی عملکرد و چگونگی فعالیت آنها را صادر کرد.
صدور این بخشنامه موجب شد، صورتهای مالی خیلی از بانکها چون بانک ملی و مسکن و.. منتشر شود. انشار صورتهای مالی که خبر از زیان بالای انباشته و ناکارآمدی این بانکها و.. در انجام امور و ضعف در فعالیتها آنها را درپی داشت برای همه روشن شد.
اکنون قرار است، هر از چند گاهی بانکها، شرکتهای بیمه و موسسات مالی صورتهای مالی خود را در سامانه کدال برای دسترسی عموم به عملکر آنها منتشر کنند.
انتهای پیام/.