عدم همکاری گمرک برای تکمیل اطلاعات در سامانه جامع تجارت باعث ایجاد روزنهای برای افزایش قاچاق در کشور شده است.
به گزارش پایگاه تخصصی و خبری تحلیلی عصر گمرک، سامانه جامع تجارت باهدف ایجاد یک پنجره واحد تجاری از سال ۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد، مقابله با قاچاق کالا و شفافیت در مبادلات تجاری بهعنوان دیگر اهداف این سامانه در نظر گرفتهشده است. این سامانه با نقش محوری خود بهنوعی درگاه ارتباط بازرگانان با تمام سامانههای مورداستفاده از قبیل بانک مرکزی، بیمه، انبار، وزارت صمت، گمرک و سایر دستگاههایی که در مسیر ورود کالا تا فروش آن به مصرفکننده حضور دارند، را تجمیع خواهد کرد.
این سامانه در اوایل فعالیت خود به دلیل عدم آمادگی دستگاههای مربوطه با مشکل اتصال به سامانه مواجه بود اما در ادامه با فراهم شدن زیرساخت و اتصال دادهها شاهد تسریع در تبادل اطلاعات هستیم. اما برخی از موازیکاریها از سوی گمرک این سامانه را با مشکلات متعددی مواجه کرده است. درواقع مشکلات سامانه جامع تجارت و گمرک از زمانی آغاز شد که سامانه گمرک به یک شرکت دانشبنیان واگذار شد این واگذاری عملاً سامانه گمرک در انحصار یک شرکت خصوصی دانشبنیان قرار گرفت.
درگاه یکپارچه بازرگان گلوگاه اختلاف گمرک با سامانه جامع تجارت
اختلاف گمرک و سامانه جامع تجارت حول سه بخش است، بر اساس آییننامه اجرایی مواد ۵ و ۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، باید کلیه تبادل اطلاعاتی گمرک از طریق سامانه جامع تجارت صورت بگیرد.
بخش دیگر در ارتباط با محتوای تبادل اطلاعات است که مطابق ماده ۳۸ آییننامه اجرایی مواد ۵ و ۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ساختار اطلاعاتی باید بر اساس ساختار سامانه جامع تجارت باشد همچنین ساختار اظهارنامه و پروانه گمرکی نیز متناسب با سامانه جامع تجارت اصلاح شود.
دو بخش ذکر شده هنوز کامل اجرایی نشده اما موردبررسی قرار گرفته و توافقات اولیه تا حدودی صورت گرفته است، اما در مورد بخش سوم که در ارتباط با «درگاه یکپارچه بازرگان» است هنوز اختلافات پابرجاست.
موازی کاری ممنوع
مدیران سامانه جامع تجارت در این خصوص میگویند زمانی که بازرگان کارت بازرگانی، ثبت پیشفاکتور، دریافت مجوز، ثبت سفارش، تأمین ارز نیمایی، ثبت بارنامه، قبض انبار را در سامانه جامع تجارت انجام داده است و مجموع این اطلاعات اظهار گمرکی میشود، چه دلیلی دارد که این اطلاعات بار دیگر در گمرک ثبت شود، درحالیکه گمرک میتواند ضمن دریافت اطلاعات مربوطه از سامانه جامع، نسبت به بررسی و تأیید یا رد آن اقدام کند، این شرایط حاکمیت گمرک بر سازمان خود را نیز نقض نمیکند در حالی که مسئولان گمرک در توجیه عدم همکاری خود با سامانه جامع تجارت میگویند اگر بازرگان اطلاعات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کند، قوانین و حاکمیت گمرک نقض شده است. نفع قاچاقچیان از اختلاف گمرک با سامانه جامع تجارت
بهانهتراشی از سوی گمرک درنهایت شرایط را به سمت افزایش قاچاق و ایجاد روزنهای برای سوءاستفاده عدهای سودجو فراهم میکند، این در حالی است که مقام معظم رهبری در خردادماه سال جاری عبارتی دارند که میفرمایند«بنده هم مکرّر تکیه کردهام روی این که محور نجات اقتصاد کشور، تقویت تولید داخلی است؛ تقویت تولید داخلی؛ مبارزهی با قاچاق، مبارزهی با واردات بیرویّه، مبارزهی با کسانی که جیب خودشان را از طریق واردات پُر میکنند و نمیخواهند بگذارند که با تولید داخلی، واردات متوقّف بشود و کمر تولید داخلی را با واردات میشکنند، این مبارزه را جزو مسائل اصلی خودشان بدانند و این را متعهّد بشوند».
شکایت گمرک از دولت
سال گذشته پسازاینکه رئیسجمهور وقت به موضوع اختلاف گمرک با وزارت صمت بر سر اتصال سامانه گمرکی به سامانه جامع تجارت ورود و در جلسه ستاد اقتصادی دولت تصمیمگیری و مصوبه آن را جهت اجرا ابلاغ کرد، به دلیل عدم امکان شکایت دولت از خود، سازمان گمرک از طریق یکی از کارمندان خود علیه مصوبه ستاد اقتصادی دولت نزد دیوان عدالت اداری شکایت کرد. با طرح شکایت کارمند گمرک، دیوان عدالت اداری در کمتر از ۴۵ روز حکم موقت علیه سامانه جامع تجارت صادر کرد اما در بررسی دوباره، دیوان عدالت اداری شکایت گمرک از سامانه جامع را وارد اعلام نکرد.
مقاومت گمرک همچنان ادامه دارد
باوجود تأکید رئیسجمهور وقت و حکم دیوان عدالت اداری بر همکاری گمرک با سامانه جامع تجارت این سازمان همچنان بر فعالیت موازی خود ادامه میدهد و با این فعالیت خارج از چارچوب زمینه را برای افزایش قاچاق فراهم کرده است.
دولت سیزدهم گمرک را راضی خواهد کرد؟
رئیس دولت سیزدهم در وعدههای انتخاباتی خود همواره بر مبارزه با فساد و قاچاق بهمنظور حمایت واقعی از تولید، تأکید کرده و دستور تکمیل سامانههای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را داده استاز سوی دیگر وزرای اقتصاد و صنعت نیز ارتقای شفافیت اقتصادی و تکمیل سامانه جامع تجارت تا پایان سال را به عنوان برنامههای اصلی خود به مجلس ارائه کردند که نشان از توافق و عزم جدی دولت برای تکمیل کردن پنجره واحد اقتصادی دارد اما باید تا پایان سال منتظر ماند تا مشخص شود که دولت در مقابل زیادهخواهی گمرک تا چه میزان صبوری از خود نشان خواهد داد.
منبع: خبرگزاری آنا
انتهای پیام/.