plusresetminus
تاریخ انتشارشنبه ۳ مهر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۶

نرخ تورم سالانه شهریور ماه سال‌جاری 8.45 درصد اعلام شد

براساس اعلام مرکز آمار، نرخ تورم سالانه شهریور ماه 1400 برای خانوارهای کشور به 8.45 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل 6.0 واحد درصد افزایش نشان می‌دهد.
نرخ تورم سالانه شهریور ماه سال‌جاری 8.45 درصد اعلام شد
به گزارش پایگاه تخصصی و خبری تحلیلی عصر گمرک،‌ همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 1.45 درصد و 7.49 درصد می‌باشد که برای خانوارهای شهری 6.0 واحد درصد افزایش و برای خانوارهای روستایی یک واحد درصد افزایش داشته است
دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در شهریور ماه 1400 برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از 5.45 درصد برای دهک ششم تا 4.49 درصد برای دهک دهم است.
براساس این گزارش، نرخ تورم نقطه‌ای در شهریور ماه به عدد 7.43 درصد رسیده، یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 7.43 درصد بیشتر از شهریور 1399 برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند.
 نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با افزایش 2.3 واحد درصدی به 6.61 درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش 7.0 واحد درصدی به 4.35 درصد رسیده است.
این درحالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری 9.42 درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل 5.0 واحد درصد افزایش داشته،‌همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 8.47 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 1.0 واحد درصد افزایش داشته است.
همچنین نرخ تورم ماهیانه شهریور 1400 به 9.3 درصد رسیده که در مقایسه با ماه قبل 7.0 واحد درصد افزایش داشته، تورم ماهیانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 5 درصد و 3.3 درصد بوده است.
این درحالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری 4 درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل 8.0 واحد درصد افزایش داشته، همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 6.3 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 4.0 واحد درصد افزایش داشته است.
گرانی، کمر بسیاری از افراد را خم کرده
افزایش تورم درحالی در ایران ادامه دارد که سال قبل بانک مرکزی ایران هدف تورمی امسال را 22 درصد (با 2 واحد نوسان مثبت و منفی) تعیین کرده بود، اما نه تنها در رسیدن به این هدف موفق نبود، بلکه حالا نرخ تورم سالانه به 45 درصد هم رسیده، با این‌حال بالاترین نرخ تورم  کشور به سال 1374 و در زمان ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی برمی‌گردد که به 4.49 درصد رسید.
 صندوق بین‌المللی پول پیشتر از افزایش تورم در کشور در سالجاری میلادی خبر داده بود، این سازمان تخمین زد که نرخ تورم ایران به 39 درصد برسد، این نهاد نرخ تورم در سال گذشته را 5.36 درصد اعلام کرده بود.
ایران یکی از بالاترین نرخ تورم‌‌ها را در جهان دارد که در سال‌‌‌های اخیر هم رشد زیادی داشته، بطوری که نرخ ارز و قیمت کالاهای اساسی چندین برابر افزایش داشته‌اند.
کسری بودجه و رشد نقدینگی، متهمان اصلی تورم
یکی از دلایل مهم در ایجاد تورم، رشد نقدینگی است، در شرایطی که نسبت آن از رشد تولید فزونی پیدا کند. در این وضعیت تورم و افزایش قیمت‌‌ها از مهمترین آثار منفی رشد نقدینگی خواهند بود. بهمین علت بسیاری از تحلیلگران اقتصادی نسبت به پیامدهای منفی رشد نقدینگی در 6 ماهه دوم امسال هشدار می‌دهند. 
کسری بودجه و نحوه تأمین آن نیز از دیگر عوامل اصلی ایجاد تورم است. بطور سنتی و از سال‌‌های گذشته دولت‌ها با کسری بودجه مواجه بودند و از طریق استقراض از بانک مرکزی و یا چاپ پول، کسری بودجه را جبران می‌کردند. 
 در واقع مهم‌‌تر از کسری بودجه، نحوه تامین کسری توسط دولت است، بهمین علت و بدلیل بکارگیری روش‌های نادرست برای تامین کسری، مشکلاتی همچون تورم دو رقمی در اقتصاد  نمایان می‌شود.
علاوه بر موارد مذکور مشکلات ساختاری دیگری از جمله کاهش ارزش پول ملی و عدم کنترل‌ نرخ ارز، کنترل تورم را از دسترس خارج کرده، اما فارغ از این مسائل دو عامل تحریم و بیماری کرونا نیز به چالش نقدینگی در دو سال اخیر دامن زده است.
بی‌شک، اگر سیاست فشار حداکثری آمریکا و به دنبال آن کاهش شدید صادرات نفت و درآمدهای ارزی نبود، نقدینگی شتاب کمتری پیدا می‌کرد و بر موتور تورم اثرگذار می‌شد.
 ابراهیم رئیسی در جریان مناظره‌‌های انتخاباتی اعلام کرده بود، تورم را ابتدا به نیم و بعد تک رقمی خواهد رساند. تحقق چنین هدف‌گذاری، رفع موانع ساختاری در اقتصاد را می‌طلبد، در غیر اینصورت رشد نقدینگی و افزایش تورم همواره بعنوان چالش‌‌های اصلی کشور باقی خواهند ماند.
انتهای پیام/.
 
https://asrgomrok.ir/vdcg.x9qrak9wypr4a.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما