بورس دوباره روند ریزشی پیش گرفتهٰ البته ریزشی سبک و موقت؛ علی حیدری، کارشناس بورس پیشبینی میکند، تا ابتدای بهمن ماه روند کلی بورس مثبت خواهد بود، اما دو ریزش سنگین را در این مدت تحربه خواهد کرد.
به گزارش پایگاه تخصصی و خبری تحلیلی عصر گمرک، درحالی که نرخ دلار در صرافی بانکی به کانال 26 هزار تومان بازگشت و در بازار آزاد به 27 هزارتومان رسید، شاخص بورس کانال 1.5 میلیون واحد را از دست داد.
به این ترتیب، بازار سهام با افت 14 هزار واحدی شاخص کل مواجه شد و در محدوده یک میلیون و 475 هزار واحدی قرار گرفت و حدودا 3 درصد افت را ثبت کرد.
کارشناسان معتقدند، فارغ از نوسانات گاه و بیگاه، بازار سهام درحال حاضر دچار سردرگمی شده تا نرخ دلار مشخص شود و این درحالی است که سرنوشت برجام هنوز حداقل در کوتاه مدت روشن نیست.
بازار سرمایه در ایران چشمانداز روشنی ندارد و همه چی به نیمه دو سال و امکان به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای وین گره خورده که هنوز در تعلیق جابه جایی قدرت در ایران بسر میبرد.
بازار سرمایه در زمستان 1400 سقوط یا سبزپوش
علی حیدری، کارشناس بورس میگوید: ابتدا تاکید کنم، از نظر من چیزی به نام بازار بورس نداریم، آنچه هست شبیه یک بازار حراجی است، ما به آن میگوییم بازار سهام. دولت سیزدهم به بازار سهام یک سیگنال میدهد و آن این است که «من با سبک و سیاق از دهه 50 خورشیدی اقتصاد دستوری میخواهم، قیمت ارز را ثابت نگه دارم. با همین رویکرد اقتصادی میخواهم مدیریت اقتصادی انجام دهم». این یعنی ما بطور موقت بازارها از سهام گرفته تا ارز، یک توقف و ایست قیمتی داریم و سپس انتظار و حرکت به سمت جهش قیمتی لحظهای. پس درحال حاضر ریزش اصلاح ثبات قیمت در بازار سهام و ارز طبیعی است، اما در میان مدت و بلند مدت افزایش یا جهش در تمامی بازارها قابل پیشبینی است.
او درباره رابطه فعلی شاخص بازار سرمایه و نرخ بازار ارز عنوان میکند: بازارها در ایران همسویی تاریخی دارند. به این دلیل که از همان دهه 50 عمده مسئولان بدلیل خودشیفتگی سیاسی که داشته و تداوم هم دارد، اقتصاد را منوط به شخص میدانند و به همین دلیل آمار و ارقام در راستای تایید عملکرد شخص بوده و نه اجرای دانش علم اقتصاد. از اینرو مردم شاخصی به نام دلار را خوب درک کردهاند و متوجه شدند که این سبک مدیریتی تورم زا، در اولین مرحله روی نرخ ارز بروز پیدا میکند. از اینرو هر زمان که تورم به خاطر ضعف مدیریت اقتصادی در بطن جامعه حرکت خود را آغاز کرد، شاخص دلار بیشتر مورد توجه بوده است. به تبع آن سایر بازارها به خاطر تورم حرکت کردهاند.
حیدری تاکید میکند، حرکت بورس به دلیل تورم است و نه عملکرد شرکتهای بورسی.
این کارشناس اقتصادی پیشبینی میکند: چشمانداز بازار سهام تا بهمنماه بخاطر تورم، رشد آرام در بیشتر سهامها را تجربه خواهد کرد، ولی در بازهای از زمانها به دو دلیل ریزش سنگین داریم. یکی اخبار و حواشی فرجام برجام است و دوم احتمال هم سویی تیم اقتصادی مخبر با مجلس در دریافت مالیات از عایدی. یعنی هر لحظه این احتمال وجود دارد که مالیات بر عایدی در دولت هم شکل بگیرد و با همسویی محلس تصویب شود. همین مساله سبب انتظار و ایست قیمتی در همه بازارها خواهد شد. پس ریزش سنگین در بازار سهام محتمل خواهد شد.
او از ورود تازه واردان به بورس با وجود نوسانات این بازار خبر میدهد و میگوید: با اینکه بازار سهام در برهههای تاریخی ریزش سنگین و مال باختگان زیادی داشته، باز انتظار میرود، سهامداران وارد این بازار بشوند و سهم بخرند. بدلیل اینکه با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی که تورم بر روی قیمت گذاری اثر میگذارد و نه عملکرد اقتصادی شرکتهای سهامی، ارزش پول ملی کاهش پیدا میکند. پس سرمایه گذار به ناچار وارد بازاری میشود که از حمایت دولت برخوردار باشد. از اینرو در بازههای زمانی که از هر بازاری حمایت شده سرمایهگذار جهت جلوگیری از ذوب شدن سرمایه وارد آن بازار حمایتی میشود و حداقل سودی هم کسب خواهد کرد. لذا، خروج نقدینگی در بازارهای مختلف با توجه به سیگنال سیاس گذار اقتصادی مبنی بر حمایت یا عدم حمایت از آن بازار، به سرعت جابه جا میشود. فعلا به نظر میرسد اراده دولت حداقل برای پوشش کسری بودجه خودش هم که شده بر حمایت از بازار سهام است.
این کارشناس به سرمایهگذاران خرد توصیه میکند: از منابع موثق برخوردار باشند. تا حد امکان از صندوقهای سرمایهگذاری و یا کارگزار معتبر برای ورود به بازار استفاده کنند. اگر سهام صادرات محور دارند تا نوروز فرصت فروش مناسب است. وقتی بازار شروع به حرکتهای صعودی شدید میکند، سایر سهامهای بینام رشدهای جهشی میکند، حتی بیشتر از درصد شاخص. این زمان خوبی برای فروش است. در غیراین صورت مدام خبرهای بازار ارز را پیگیر باشند. وقتی ارز صعودی است، زمان مناسبی برای فروش سهام است.