به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
عصر گمرک، بازار سرمایه در چند سال اخیر رشد قابل توجهی داشته و این مساله تنها محدود به بازار سهام نبوده و بازار بدهی هم رشد داشته است، در شرایط کنونی شاخص کل بورس به محدوده مقاومتی رسیده و به نظر می رسد که کم کم نقدینگی از برخی سهام خارج شود و کارشناسان معتقدند که ریسک پایین و نقدشوندگی بالا در برخی صندوق های درآمد ثابت زمینه برای ورود این سرمایه ها به این بخش بازار سرمایه را فراهم می کند.
رضا درخشان فر مشاور سرمایه گذاری در بورس در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه در حال حاضر مردم باید سرمایه مازاد خود را وارد بورس کنند، گفت: در سال گذشته به دلیل تغییر دولت و کسری بالای بودجه پیچیدگی هایی در بورس به وجود آمده بود، در همین بازه زمانی به دلیل اینکه دولت اوراق زیادی را برای جبران کسری بودجه خود منتشر کرد، بازار بدهی به عنوان بازار رقیب بازار سهام رفتار کرد و به نوعی نقدینگی ها از بازار سهام وارد بازار بدهی شد و برخی از سهامداران خرد که وارد نمادهای حبابی شده بودند با زیان مواجه شدند و بقیه سهامداران هم بازدهی چندانی نگرفتند.
او با نگاهی به عواملی که منجر به افت بازار سهام در یک سال گذشته شده بود، گفت: دولت سال گذشته با بودجه ای مواجه بود که کسری بالایی داشت و برای تامین آن دو راه داشت یا باید اسکناس چاپ می کرد که به دلیل رشد نقدینگی بسیار تورم زا بود و یا باید از بازار سرمایه از طریق انتشار اوراق قرض می کرد، به همین دلیل دولت راه دوم را انتخاب کرد و از این طریق شرایط اقتصادی را تا حدودی متعادل کرد هرچند بازار سرمایه از این تصمیم آسیب دید.
اثر سیاست های دولت روی نوسانات بورس
علیرضا نجارپور کارشناس بورس در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن بیان اینکه در پاییز سال گذشته یکی از دلایل افت بازار سهام ابهام در نرخ خوراک پتروشیمی ها و سوخت صنایع بود، گفت: این سیاست که نرخ خوراک پتروشیمی ها بر مبنای هاب انرژی اروپا تعیین شود منطقی نبود زیرا ممکن است بازار اروپا تحت تاثیر مسائلی مانند جنگ روسیه و اوکراین ملتهب شود و نباید در موقعیتی که ایران در تحریم به سر می برد تاثیر قیمت انرژی در آن منطقه روی سودسازی شرکت های ایرانی اثر منفی بگذارد، زیرا این مساله در بلندمدت هم می توانست اقتصاد کشور را به چالش بکشد.
نجارپور با بیان اینکه یکی دیگر از سیاست های دولت در سال گذشته که منجر به نوسانات منفی روی بورس شد قیمت گذاری دستوری بود، گفت: در شرایط کنونی دولت برنامه ورود کالاها به بورس را تقویت کرده و قرار است خودرو هم در بورس کالا عرضه شود و این موضوع به دلیل شفافیتی که دارد به نفع اقتصاد کشور است.
او با نگاهی به دیگر اقدامات مثبت دولت در چند وقت اخیر تصریح کرد: حذف ارز ترجیحی نه تنها به نفع مصرف کننده بلکه به نفع تولیدکننده و مجموع اقتصاد کشور می شود و از زیان تولیدکننده جلوگیری میکند. همچنین دولت به تازگی نرخ تسعیر ارز را اعلام کرده که ۹۰ درصد نرخ ارز نیمایی در نظر گرفته شود و از آنجایی که بانک ها دارایی ارزی زیادی دارند این مساله می تواند تکلیف سهامداران در معاملات سهام بانک ها را تعیین کند.
نجارپور درباره تاثیر سیاست عوارض صادراتی بر عملکرد شرکت ها در بورس گفت: به طور قطع عوارض صادراتی منجر به کاهش سودسازی شرکت ها می شد، اما با توجه به شرایط بازار جهانی و کاهش تولید و صادرات چین، دولت نسبت به تصمیم خود برای عوارض صادراتی عقب نشینی کرده و برخی از نرخ های مربوط به عوارض صادراتی را اصلاح کرده، زیرا این دستورالعمل اثر منفی زیادی را بر عملکرد شرکت های فلزی می گذاشت.
دولت به دنبال تعمیق بازار بدهی است
یک کارشناس سرمایه گذاری در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه دولت در حال حاضر به دنبال تعمیق بازار بدهی است، گفت: وقتی شرکت های بیشتری به بازار بدهی میآیند دولت عرضه اوراق بیشتری می تواند داشته باشد و شرکت هم در این بازار می توانند برای توسعه زیرساخت های خود اوراق بیشتری منتشر کند و از طرف دیگر سرمایهگذاران هم به دلیل اینکه میتوانند با ریسک پایین سرمایه گذاری داشته باشند و بازدهی بالاتر از سپرده های بانکی دریافت کنند از این نوع سرمایه گذاری استقبال می کنند.
بهادر برهانی با نگاهی به دلیل بازدهی بالاتر صندوق های با درآمد ثابت اظهار کرد: بهطورقطع صندوق های سرمایه گذاری به دلیل قدرت چانه زنی بالاتری که دارند نرخ سود بیشتری نسبت به سرمایه گذاران حقیقی از سپرده های بانکی دریافت می کنند. از طرف دیگر بانک ها به حقیقی ها سودهای سالانه یا مدت کوتاه می دهند اما به صندوق های سرمایه گذاری سود روزشمار می دهند به همین دلیل صندوق های سرمایه گذاری بازدهی بالاتر نسبت به مردم عادلی از سپرده های بانکی دریافت می کنند. از طرف دیگر پرتفوی سهام این صندوق ها شامل شرکت هایی هست که سود تقسیمی مناسبی دارند به همین دلیل اگر ارزش سهام آنها بالا نرود به دلیل اینکه سود خوبی تقسیم می کنند برای صندوق های سرمایه گذاری جذاب است و می تواند بازدهی آنها را بالا ببرد.
برهانی درباره انواع صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت در بورس اظهار کرد: این صندوق ها دو نوع قابل معامله یا ابطالی هستند که نوع اول در همان پرتفوی سهام سرمایه گذاران وجود دارد و با یک دکمه می توانند خرید و فروش کنند و از آنجایی که صندوق هایی مانند افرا سود روزشمار به سرمایه گذاران می دهند از قدرت نقدشونگی بالایی برخوردار است.
او با تاکید بر اینکه هم اکنون ۱۳۰ صندوق درآمد ثابت در بورس وجود دارد، اظهار کرد: حجم صندوق های با درآمد ثابت نسبت به سال ۹۶ که حدود ۵۰ هزار میلیارد بود رشد قابل توجهی داشته و به ۴۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و حتی نسبت به اسفند سال ۱۴۰۰ ده درصد رشد داشته در حالی که در همین مدت بازار سهام به دلیل رشدی که داشته باعث شده بسیاری از نقدینگی ها وارد بازار سهام شود با این حال صندوق ها هم رشد قابل توجهی داشته اند.
انتهای پیام/.