رئیس جمهوری اسلامی ایران، امروز شنبه، ششم آذرماه به دعوت قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان، در صدر هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی عازم عشق آباد، پایتخت ترکمنستان میشود.
رئیس جمهوری در صدر هیئت عالیرتبه در پانزدهمین نشست سران اکو حضور مییابد
6 آذر 1400 ساعت 17:54
رئیس جمهوری اسلامی ایران، امروز شنبه، ششم آذرماه به دعوت قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان، در صدر هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی عازم عشق آباد، پایتخت ترکمنستان میشود.
به گزارش پایگاه تخصصی و خبری تحلیلی عصر گمرک، سیدابراهیم رئیسی در این سفر با حضور و سخنرانی درپانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری های اقتصادی (اکو)، مواضع و پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران در زمینه تقویت مناسبات منطقهای و بین المللی و بویژه رفع موانع و افزایش سطح همکاریها و تبادلات اقتصادی کشورهای عضو سازمان اکو را تشریح و تبیین خواهد کرد.
حضور ایران در این اجلاس از چند جنبه حائز اهمیتی راهبردی است:
نخست آنکه ایران بهعنوان یکی از بنیانگذاران اکو به دلیل داشتن مرز زمینی با پنج کشور عضو اکو و دارا بودن موقعیت استراتژیک جغرافیایی برای برقراری اتصال سایر اعضاء به آبهای بینالمللی از موقعیت محوری در این سازمان برخوردار است.
منابع چشمگیر انرژی در ایران و امکان انتقال آن به بازارهای جهانی، اهمیت و اعتبار ایران را در منطقه بسیار افزایش داده است.
جنبه دوم اهمیت حضور ایران در پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، گامهای تازه ایست که در فرصت برگزاری این اجلاس در جهت توسعه مناسبات اقتصادی، ایجاد راهکارها و زمینهسازی برای گسترش فعالیتهای تجاری در میان اعضای اکو برداشته میشود.
درهمین راستا در نشست مشترک نمایندگان ایران، ترکمنستان و قزاقستان که جمعه شب در آغاز نشست سران کشورهای عضو اجلاس اکو برگزار شد، تفاهمنامه سه جانبه ریلی بهمنظور افزایش بار ورودی ریلی از کشور قزاقستان به ترکمنستان و از آنجا به ایران منعقد شد.
جنبه سوم اهمیت این اجلاس، رایزنی در جهت فعال شدن دیپلماسی منطقهای است. طی این سالها که اجلاس سران اکو برگزار شده ایران پیشنهادهای متنوعی را در ابعاد مختلف مطرح کرده است.
تقویت همکاریهای علمی و فناوری، گسترش همکاریهای اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، انرژی، بهکارگیری شیوه تهاتر و مبادله با پول ملی و ایجاد مقررات هماهنگ گمرکی از جمله پیشنهادهای ایران در این زمینه است.
کشورهای عضو اکو با وجود ظرفیتها و پتانسیلهایی دارند که به علت چالشها و بحرانهای سیاسی در منطقه موفق نشدهاند، در زمینه توسعه تجارت و اقتصاد جایگاه مناسبی را بهدست آورند.
فرصتی برای ارتقاء همکاریها بین کشورهای عضو
اجلاس پانزدهم اکو از این دیدگاه فرصتی برای ارتقاء همکاریها بین کشورهای عضو این سازمان است. ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و جمهوری آذربایجان، 10 عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو را تشکیل میدهند.
عبدالرحیم گواهی، دبیرکل پیشین اکو معتقد است، اگر بخواهیم، اکو را فعال کنیم و سیاست خارجی و تجارت خارجی را رونق دهیم، اجلاس سران برای این هدف فرصت خوبی است که به بهانه آن کشورهای بزرگ منطقه گردهم آمده و رایزنی کنند.
جنبه چهارم اهمیت اجلاس پانزدهم اکو، تقویت روابط دو و چند جانبه و تعامل حداکثری بین کشورهای منطقه است. امروز پیمانهای منطقهای بیش از پیمانهای بین المللی ارزش اقتصادی و سیاسی پیدا کردهاند.
رئیس جمهوری درحالی در اجلاس پانزدهم سران اکو حضور مییابد که در اجلاس اخیر شانگهای با تصویب عضویت کامل ایران در این سازمان فصل تازهای ازروابط ایران با کشورهای منطقه آغاز شد.
ایران مصمم است، از این فرصت برای بازسازی روابط اقتصادی با کشورهای منطقه به خوبی استفاده کند. ضمن آنکه ایران تاکید، دارد تقویت اتحادیههایی نظیر اکو با سوابق طولانی، فرصتی برای تقویت روابط سیاسی و کاهش تنشها در میان کشورهای منطقه است.
انتهای پیام/.
کد مطلب: 1859