گزارشها میگوید ایران میتواند سالانه از محل استخراج بیتکوین یک میلیارد دلار درآمد کسب کند. رقمی معادل بخش مهمی از درآمد نفتی ایران در سال ۹۹. با این حساب آیا میتوان گفت بیتکوین جایگزین نفت شده است؟
به گزارش عصر گمرک به نقل از تجارت نیوز، استخراج رمزارزها در ایران افزایش یافته است. تا آنجا که بسیاری میگویند یکی از علتهای اصلی قطع مکرر برق، افزایش مراکز استخراج رمزارز در ایران بوده است. امری که نشان میدهد استخراج رمزارزها در ایران جدی است.
چندی پیش رویترز در گزارشی اعلام کرده بود ایران برای دور زدن تحریمها و واردات کالا از بیتکوین کمک میگیرد. اما درآمد ایران از محل چقدر استخراج بیتکوین چقدر است؟
سهم ۱۰ تا ۴٫۵ درصدی
سهم ایران از استخراج بیتکوین در گزارشهای مختلف، متفاوت است. مثلا دانشگاه کمبریج میگوید بیش از ۱۰ درصد از کل بیتکوین استخراج شده در جهان مربوط به ایران است. رویترز به نقل از شرکتی به نام Elliptic سهم ایران از استخراج بیتکوین جهان را ۴٫۵ درصد برآورد کرده و پایگاه اطلاعاتی BitOoda میگوید سهم ایران از این بازار ۸ درصد است.
اما بر اساس هر سه این آمارها ایران یکی از مهمترین کشورهای استخراج بیتکوین است و بر اساس گزارش پایگاه اطلاعاتی BitOoda ایران بعد از چین و آمریکا، سومین کشور تولیدکننده بیتکوین در جهان است.
اما درآمد ایران از محل استخراج بیتکوین چقدر است و آیا این درآمد، به قدری هست که خاموشیهای گسترده و قطع مکرر برق را توجیه کند؟
خبرگزاری «رویترز» به نقل از شرکتی به نام Elliptic گزارش داد که ایران میتواند سالانه حدود یک میلیارد دلار از محل استخراج بیتکوین درآمد داشته باشد. رقمی معادل درآمد نفتی ایران در سال ۹۹.
درآمد یک میلیارد دلاری!
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درآمد ایران از محل صادرات نفت در شش ماهه ابتدای سال ۹۹ حدود ۷۰۰ میلیون دلار بوده است و براساس اظهارات محمدباقر نوبخت در کلابهاوس، درآمد ایران از محل صادرات نفت حدود ۱٫۲ میلیارد دلار عنوان شده است.
این به آن معناست که درآمد ایران از محل استخراج رمزارزها میتواند به پای درآمد حاصل از فروش نفت -در زمان تحریمها- برسد و این درآمد یکسان بوده است.
با این تفاوت که ایران برای بازگرداندن دلارهای ناشی از صادرات نفت خود به ایران مشکل دارد اما برای هزینهکرد درآمد ناشی از استخراج بیتکوین باید مشکلات کمتری داشته باشد.
البته نکتهای که در گزارش ویترز عنوان شده این است که این درآمد، هم مربوط به نهادهای دولتی و خصولتی است و هم اشخاص حقیقی استخراجکننده بیتکوین. و نکته دیگر اینکه این درآمد فقط ناشی از استخراج بیتکوین است و نه رمزارز دیگری.
فروش بیتکوین، خرید کالا؟
اما رویترز در گزارش دیگری به این نکته اشاره کرده بود که رمز ارزها در دوران تحریم به دولت ایران برای دور زدن تحریمها و واردات کالا کمک کرده است. به عبارت دیگر، درآمد حاصل از استخراج بیتکوین حالا همان کارکردی را دارد که درآمد نفت داشت. ایران احتمالا بیتکوین میدهد و میتواند کالا وارد کند.
سال گذشته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش هم در گفتگو با ایسنا گفته بود «حدود ۱۵ هزار دستگاه استخراج رمز ارز با خریداری معادل ۱۵ مگاوات برق در کیش فعالیت میکنند. اگر بانک مرکزی این اجازه را بدهد، امکان واردات خودور با ارز دیجیتال برای این سه منطقه آزاد وجود دارد و مشکل خودرو قابل حل است.»
همچنین همان زمان رحمان امیرآبادی، کارشناس بازار سرمایه هم به روزنامه «دنیای خودرو» گفته بود شنیدهها حاکی از این است که چینیها قصد دارند در جزیره کیش کارگزاری تاسیس کنند و از رمزارزها برای واردات خودرو استفاده کنند.
از طرف دیگر بر اساس این گزارش استخراجِ حدودِ یک میلیارد دلار بیت کوین، تقریبا ۴۰۰ میلیون دلار برای ایران هزینه داشته و سود خالص ایران از محل استخراج بیتکوین حدود ۶۰۰ میلیون دلار بوده است. درست معادل درآمد حاصل از صادرات شش ماهه نفت ایران در سال ۹۹٫
در این گزارش میزان برق مصرف برای استخراج رمز ارزها در ایران معادل حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت در سال برآورد شده است.
بر این اساس میتوان گفت درآمد بیتکوین در شرایط فعلی حداقل حایگزین درآمد نفت شده است.