به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
عصر گمرک، هر چند که سازمان بنادر و دریانوردی هفته گذشته اعلام کرد در دولت جدید ترانزیت کالا از بنادر شمالی، رشد ۱۷۷ درصدی داشته است اما آمارهای رسمی نشان میدهند که علمیات کانتینری که نشان دهنده روند ترانزیت در بنادر محسوب میشود، تنها ۴ درصد رشد داشته و طبق آمارها در 8 ماه سال 2022 میلادی به جز بندر امیرآباد در سایر بنادر شمالی مانند انزلی،کاسپین، آستارا و نوشهر و فریدونکنار عملکرد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته منفی بوده است.
دلایل متعددی باعث این روند ترانزیت در بنادر شمالی شده که از جمله آنها کافی نبودن ناوگان دریایی در خزر، نبود برنامه منظم حرکت کشتیها و اخیر مطلعل شدن کشتیهای حامل بار ایران در بنادر آستاراخان در روسیه و ماخاچ قلعه در داغستان. از سوی دیگر سالها است که تردد کشتیها در خزر با مشکل عدم لایروبی ولگا مواجه است و روسها تقریبا هیچ فعالیت موثری را برای لایروبی کانال ولگا و رفع مشکلات آن انجام ندادهاند که همین عامل باعث کاهش دور گردش کشتیها و تقلیل ظرفیت کلی حمل ناوگان ایرانی در دریای خزر میشود و شاهد ایجاد صف طولانی کامیونها در مرزهای زمینی هستیم .
«مسعود پلمه» دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره گلایه فعالان اقتصادی نسبت به طولانی بودن مدت زمان رفت و برگشت کشتی حامل بار از/ به بنادر روسیه اظهار داشت: موضوع این است که حداکثر ناوگان تحت مالکیت که در دریای خزر فعال است به 40 فروند میرسد که 23 فروند آن متعلق به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بوده این در حالی است که برای تحقق اهداف تعریف شده در بنادر شمالی به 100 فروند کشتی نیاز داریم.
وی ادامه داد: اما یکی از مشکلات درباره طولانی بودن مدت زمان رفت و برگشت کشتیها، کاهش ورودی آب و عدم لایروبی ولگا است بنابراین تردد در این مسیر علاوه بر زمستان در بخشی از فصول سال دچار مشکل است و همین باعث ایجاد مشکلات عدیده در پهلوگیری شناورها در بنادر آستاراخان و ماخاچ قلعه شده و به همان تناسب مدت توقف و سفر کشتیها در این بنادر افزایش پیدا میکند به طوریکه در حال حاضر یک کشتی ایرانی در این مسیر حداکثر 1.5 سرویس در ماه میتواند انجام دهد.
پلمه با تاکید بر اینکه بعضا در بنادر روسیه نگاه ناسیونالیستی حاکم بوده است، گفت: همین موضوع باعث میشود که کشتیها از سرویس مطلوبی برخوردار نباشند و از سوی دیگر در بنادر روسیه هم تجهیزات مناسب و کافی وجود ندارد و موضوع مهمتر اینکه عمق کم در این بنادر مشکلاتی را برای پهلوگیری کشتیها ایجاد کرده است. روسیه در فصل کشت، اجازه ورود حجم کمی از آب را به ولگا میدهد و همین باعث کاهش عمق میشود و نمیتوان استفاده مطلوب از این بنادر داشته باشیم.
وی تاکید کرد: همه این عوامل دست به دست هم میدهند که سیر و حرکت دریایی به حداقل برسد. یک رفت و برگشت از/ به بندر انزلی تا آستاراخان در بهترین شرایط حداقل 20روز طول میکشد.
انتهای پیام/.