به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
عصر گمرک، با توجه به آنکه مسکن نقش تأثیرگذاری در سبد هزینه خانوارهای کم درآمد به ویژه اقشار محروم و دهکهای متوسط و پایین جامعه دارد، از این رو استفاده از ظرفیت تعاونی های مسکن در ساخت مسکن ارزان می تواند به عنوان راهکاری موثر و مقرون به صرفه در جهت خانه دار شدن اقشار جامعه دنبال شود.
به اعتقاد فعالان تعاونی، در سالهای گذشته تعاونیها بخش اعظمی از تقاضای مسکن را پاسخ گفته و بسیاری از افراد و گروهها، کارمندان و کارگران و فرهنگیان از طریق تعاونی های مسکن ادارات و نهادها و سازمانها صاحبخانه شدهاند چرا که ساخت مسکن در بخش تعاون با قیمت تمام شده صورت میگیرد و تعاونیها سودی از این بابت در قیمت مسکن لحاظ نمی کنند به همین دلیل مسکن با نرخ ارزان تر ساخته و تحویل متقاضیان میشود تا آنجا که استاد رضایی ـ عضو هیات مدیره اتاق تعاون استان تهران ـ از احداث ۲۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن توسط شرکتهای تعاونی مسکن خبر داده و می گوید: ۷۵ درصد مسکن کارگری و کارمندی را تعاونیهای مسکن ساختهاند.
در حال حاضر بخش تعاون به عنوان بازوی اجرایی دولت می تواند در تحقق برنامه ساخت دستکم یک میلیون واحد مسکونی در سال ایفای نقش کند.
آنطور که مهدی مسکنیـ معاون تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ـ گفته: از مجموع دو میلیون واحد مسکنی که در ۶ سال گذشته احداث شده یک میلیون و ۹۰ هزار واحد در قالب مسکن گروهی و تعاونی و ۸۴۰ هزار واحد مسکونی در طرحهای ملی از جمله مسکن مهر توسط تعاونیهای مسکن ساخته شده است.
به گفته وی، بخش تعاون سهم مهمی در نهضت ملی مسکن بر عهده دارد و اگر دولت از ظرفیت تعاونی های مسکن بهرهبرداری کند، بخش اعظمی از مشکلات بخش مسکن برطرف میشود.
مسکنی در عین حال بر لزوم خانهدار شدن مردم از طریق الگوی تعاون تاکید دارد و میگوید: در برنامه ساخت مسکن دولت بخش تعاون را مکلف کرده از مجموع ۴ میلیون واحد مسکونی ۴۰۰ هزار واحد در بخش تعاون ساخته شود.
وی کمی پیشتر از ساخت شهرکهای مسکونی جوار کارخانهای در سراسر کشور با اولویت کارگران خبر داده و با اشاره به فعالیت ۹۵۰۰ تعاونی مسکن موفق در کشور، تنها راه حل خانهدار شدن طبقات متوسط و ضعیف کشور را در اجرای مدل تعاونیهای مسکن عنوان کرده بود.
معاون وزیر تعاون تنها راه خانه دار شدن طبقات متوسط و ضعیف را اجرای مدل تعاونیهای مسکن میداند
بر اساس گزارشها سهم تعاونیها در تولید مسکن زیر ۱۰ درصد پیشبینی می شود در حالی که کارشناسان تاکید دارند این بخش از ظرفیتها و پتانسیلهای بالایی برای ساخت مسکن برخوردار است.
علی اصلانی ـ فعال حوزه کار ـ در گفت وگو با ایسنا، بر لزوم فراهم کردن زیرساختهای اولیه برای ساخت مسکن کارگران در کشور تاکید کرده و می گوید: اگر میخواهیم جامعه کارگری خانهدار شوند باید شرایط ساخت مسکن را برای آنها تسهیل کنیم.
وی داشتن امنیت شغلی را اصلی مهم در خانه دار شدن کارگران عنوان کرده و می گوید: بهترین شیوه برای ساخت مسکن کارگری، تعاونی های مسکن است. تعاونی های مسکن باید در داخل کارخانه ها راه اندازی و کارگران به عضویت در آنها تشویق شوند و کارفرمایان هم در بحث تامین مسکن کارگران به کمک بیایند.
به گفته این فعال حوزه کار، دریافتی کارگران آنقدر نیست که بتوانند در طرحهای مسکن آورده بالایی بیاورند یا از عهده اقساط سنگین وام مسکن برآیند لذا باید در بحث مسکن کارگری، کارگران را به طور ویژه تر دید و تسهیلات ارزان قیمت و بدون بهره به آنها اختصاص داد.
فتح الله بیات ـ فعال کارگری نیز تامین مسکن ارزان برای خانوارهای کارگری را خواستار شده و میافزاید: هم اکنون بخش اعظمی از حقوق کارگران صرف هزینههای مسکن و اجاره بها می شود از این رو اگر تعاونیهای مسکن خوشنام و با سابقه وارد چرخه ساخت و ساز شوند گام موثری در خانه دار شدن اقشار ضعیف و کم درآمد خصوصا کارگران برداشته میشود.
در حالی که آمارها حاکی از آن است که تعداد پروانههای ساختمانی صادره برای تعاونیهای مسکن رقم کوچکی است، اما نسبت تعداد واحدهای تعاونیهای مسکن در ساختمان رقم بالایی بوده است.
یکی از مزیتهای خانه دار شدن در قالب تعاونیها این است که در تعاونیهای مسکن نگاه سود آوری حاکم نیست و واحدها با قیمت مناسب و کیفیت قابل قبول ساخته و در اختیار متقاضیان قرار داده میشود از این رو کارشناسان و فعالان حوزه کار تاکید دارند که در برنامه تعهد ساخت مسکن باید از ظرفیت تعاونیهای خوشنام و موفق در این حوزه بیش از پیش استفاده شود.
انتهای پیام/.