کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

برجام فولاد را تکان می‌دهد؟

11 اسفند 1400 ساعت 15:55

صادرات فولاد ایران طی ۱۰ ماه نخست سال جاری افزایش یافت. این در حالی است که تولید فولاد طی همین بازه زمانی روند نزولی داشت. بسیاری از کارشناسان کاهش قدرت خرید مردم و انتظار برای احیای برجام را دلیل شکل‌گیری چنین روندی می‌دانند.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصرگمرک،آخرین آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران از رشد ۱۳٫۶ درصدی صادرات فولاد طی ۱۰ ماه ابتدایی امسال حکایت دارد. بر این اساس میزان صادرات فولاد طی بازه مورد اشاره به هشت میلیون و ۵۳۴ هزار تن رسید.
صادرات فولاد خام در ۱۰ ماه اول سال در حالی افزایش داشت که گزارش انجمن جهانی نشان از افت ۱٫۸ درصدی تولید آن در ایران طی سال ۲۰۲۱ دارد.
از سوی دیگر، نرخ رشد صادرات در ماه‌های آبان و آذر امسال نسبت به دوره‌های مشابه سال قبل به‌ترتیب ۲۸ و ۱۹ درصد بود. این روند نشان از کاهش ماهانه صادرات فولاد در ابتدای زمستان دارد. قطعی مکرر برق و گاز از مهم‌ترین عوامل شکل‌گیری این روند به حساب می‌آید.
به هر ترتیب، صادرات فولاد میانی (بیلت و بلوم و اسلب) در ۱۰ ماه نخست ۱۴۰۰ وضعیت تقربیا مشابهی داشت و ۱۳ درصد رشد کرد.
محصولات فولادی اما وضعیت بهتری داشتند و نرخ رشد فروش آن‌ها به کشورهای خارجی در بازه مورد بررسی به ۱۵ درصد رسید. نمودار زیر جزئیات درصد تغییر واردات و صادرات فولاد میانی و محصولات فولادی را به تصویر می‌کشد.


همان‌طور که در نمودار بالا هم مشخص است، بیشترین میزان صادرات و واردات به اسلب اختصاص دارد. در این بین صادرات برخی فرآورده‌ها نیز روند منفی دارد. از این رو می‌توان گفت که اسلب و آهن اسفنجی تاثیر بسزایی در ثبت میانگین مثبت صادرات داشته‌اند
 

چرا صادرات فولاد افزایش یافت؟

اما چرا در عین کاهش تولید، صادرات فولاد افزایش داشت؟ در این زمینه یک عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: به دو دلیل تولید فولاد ایران کاهش و صادرات آن افزایش یافت. ابتدا باید اشاره کرد که در یک سال اخیر مصرف داخلی فولاد روند نزولی داشت.
رضا شهرستانی در گفتگو با تجارت‌نیوز توضیح داد: در حوزه پولی و مالی، دولت سیاست انقباضی را در پیش گرفت. از این رو پرداخت تسیهلات بانکی دست‌کم در این حوزه به حداقل خود رسید. از سوی دیگر، با رشد لجام‌گسیخته تورم مردم قدرت خرید خود را از دست داده‌اند.
او در توضیح غلت دوم نیز اظهار کرد: اکنون تمام شهروندان و فعالان اقتصادی، ازجمله سازندگان مسکن در انتظار نتیجه مذاکرات وین نشسته‌اند. به همین دلیل انجام پروژه‌های خود را به تعویق انداخته‌اند.
وی به کاهش تولید فولاد چین نیز اشاره و عنوان کرد: سیاست‌های چین، بزرگ‌ترین صادرکننده فولاد، در این حوزه تغییر کرد. این کشور سیاست تمرکز بر کیفیت را با کاهش ۱۵۰ میلیون تنی فولاد در پیش گرفت. خود این اتفاق یک خلأ را در بازار جهانی ایجاد کرد.
شهرستانی ادامه داد: با بروز این خلأ، قیمت فولاد افزایش یافت. از این رو، سایر صادرکنندگان فولاد درصدد پرکردن جای خالی چین برآمدند. علاوه بر ایران، کشورهای دیگر هم این فرصت را از دست ندادند. به‌عنوان مثال ترکیه هم تولید خود را نسبت به سال ۲۰۲۰، شش میلیون تن افزایش داد.
گفتنی است ایران در حالی موفق به افزایش صادرات فولاد خود شد که قطعی‌های مکرر برق و گاز در این مدت ۱۱۰ کارخانه را به تعطیلی کشاند.

انتهای پیام/


کد مطلب: 2619

آدرس مطلب :
https://www.asrgomrok.ir/news/2619/برجام-فولاد-تکان-می-دهد

عصرگمرک
  https://www.asrgomrok.ir