بازگشایی گمرک یزدان وعدهای است که سالها از طرح آن میگذرد و حالا مسئولان معتقدند افغانستان آماده این بازگشایی نیست.
به گزارش عصر گمرک به نقل از مهر، موضوع بسته بودن پایانه مرزی گمرک یزدان مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه از مدتها قبل مسئولان سخن از تلاش و رایزنی با مسئولان افغانستانی برای بازگشایی این پایانه مرزی میزدند.
گفته شده است که مردم مرزنشین چه در ایران و چه در افغانستان خواهان بازگشایی این پایانه مرزی هستند، ولی هنوز علیرغم وعدهها این موضوع محقق نشده است. وعدههای مسئولان در زمینه بازگشایی یزدان
معتمدیان استاندار سابق خراسانجنوبی بارها در این زمینه سخن گفت و وعده بازگشایی این پایانه را داد و گفت: با توجه به رایزنیها و پیگیریهایی که با مسئولین ذی ربط در کشور افغانستان صورت خواهد گرفت، به زودی شاهد بازگشایی گمرک رسمی یزدان خواهیم بود.
ملانوری استاندار خراسانجنوبی چندی پیش گفت: پایانه مرزی گمرک یزدان در سالهای دور یکی از مرزهای فعال کشور بوده و اکنون نیز زیرساخت انجام مبادلات در آنجا فراهم است.
او با اشاره به اینکه بازگشایی مرز یزدان خواسته بازرگانان و تجار دو طرف ایرانی و افغانستانی است، افزود: به این منظور در روزهای گذشته هم رایزنیهایی با والی ولایت فراه افغانستان داشتهایم و هم از پایانه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه بازدید کردیم.
ملانوری بیان کرد: در حال حاضر بازگشایی این پایانه مرزی منوط به برخی مسائل داخل کشور افغانستان و موضوعات اداری در آنجا و همچنین موافقت دولت افغانستان است، تا بعد با هماهنگی دو کشور بتوانیم مجوزهای لازم برای فعالیت این پایانه مرزی را أخذ کنیم.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: نمیتوان برای بازگشایی مرز یزدان زمان خاصی را مشخص کرد، ولی با توجه به رایزنیهای صورت گرفته امیدواریم به زودی شاهد این اتفاق باشیم.
او ادامه داد: در پایانه مرزی یزدان در طرف ما همه امکانات و زیر ساختها فراهم است، ولی طرف افغانستانی مسائلی را مطرح و مجوز لازم را برای بازگشایی نمیدهد.
بازگشایی یزدان برای طرف افغانستانی فایدهدار شود
ملانوری استاندار خراسان جنوبی گفت: طرف افغانستانی این نکته را مطرح میکند که بازگشایی پایانه مرزی یزدان چه فایدهای برای ما دارد؟ چرا که در شرایط فعلی حجم صادرات ما از کشور افغانستان بسیار بیش از حجم واردات از آن کشور است.
او افزود: ما باید به راهکارهایی بیندیشیم که بازگشایی پایانه مرزی یزدان برای طرف افغانستانی هم فوایدی به همراه داشته باشد و این راهکارها و برنامهها بیشک کلید قفل مذاکرات آینده با دوستان افغانستانی درباره بازگشایی مرز است.
اسحاقی نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه اگر به دنبال رونق اقتصادی هستیم باید بازار کشورهای همسایه را جدی بگیریم، گفت: متأسفانه نتوانستهایم از فرصت مرز برای توسعه اقتصادی به نحو شایسته استفاده کنیم. او با بیان اینکه از تعطیلی مرز یزدان سالها است که میگذرد، ادامهداد: بازگشایی این مرز فرصت بسیار خوبی را برای ارتباطات بیشتر با کشور افغانستان و دیگر کشورها فراهم می کند. بازگشایی یزدان، امید بخش برای تولیدکننده و مرزنشین
اسحاقی نماینده مردم قاین و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی گفت: همانطور که بارها و از جمله در نشست ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی خراسان جنوبی در ۱۲ فروردین گفتهام، باز نبودن پایانه مرزی یزدان خود یکی از موانع رونق تولید در خراسانجنوبی است چرا که صادرات در انگیزه بخشی به تولیدکنندگان نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
عجم رئیس وقت دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان جنوبی با بیان اینکه بازگشایی مرز یزدان منوط به تعیین خط مرزی بین ایران و افغانستان است گفت: با همکاری دولت افغانستان باید کمیته مرزی تشکیل و در رفع موانع موجود و تعیین دقیق خط مرزی تسریع شود.
همه این موارد پیشینه آنچه مسائلی است که مسئولان ذی ربط در زمینه بازگشایی گمرک مرزییزدان گفتهاند؛ اما سوال این است که در شرایط فعلی وضعیت بازگشایی گمرک رسمی یزدان به کجا رسیده است.
نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون استانهای مرزی و مرزنشینان نیز در این زمینه بیان کرد: بسیاری از بازارچههایی که امروز تعطیل هستند بیش از دو دهه قبل فعال بودهاند و زیرساختهایی در آن فراهم است.
منافع کشور همسایه در تعاملات اقتصادی دیده شود
نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون استانهای مرزی و مرزنشینان با بیان اینکه از چند سال پیش این بازارچهها و همچنین پایانه مرزی یزدان به صورت یک طرفه از سوی کشور افغانستان تعطیل شد، گفت: اگر به دنبال راهاندازی این بازارچهها و پایانه مرزی یزدان هستیم باید منافع کشور افغانستان در این تعاملات دیده شود.
او افزود: برخی از مسئولان کشور افغانستان بیان میکنند که منافع ما در بخشهای مختلف در این بازارچهها و در تعاملات اقتصادی دیده نشده است.
رحیمیزاده مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی گفت: پیرامون بازگشایی پایانه مرزی ماهیرود ما آمادگی کامل را داشته و آنجا نیرو مستقر داریم، ولی متأُسفانه طرف افغانستانی در این زمینه مسائل و مشکلاتی دارد.
او افزود: آن طرف پایانه مرزی یزدان و آن بخش از خاک افغانستان بیشتر تحت تسلط طالبان است و دولت افغانستان از این جهت تمایل ندارد در آنجا گمرک رسمی ایجاد کند.
رحیمی زاده بیان کرد: همچنین دولت افغانستان میخواهد از حقوق و عوارض گمرکی خود در این مرز نیز اطمینان حاصل کند که یک مسئله داخلی آنها است. صادرات بسیار محدود از مرز یزدان
رحیمیزاده مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی با بیان اینکه مردم ساکن در نزدیکی پایانه مرزی یزدان تمایل به بازگشایی این مرز دارند، گفت: البته در حال حاضر ما به صورت بسیار موردی صادرات از این مرز داریم، ولی پایانه رسمی در آنجا ایجاد نشده است.
او افزود: در این زمینه مسئولین وزارت خارجه دو کشور ایران و افغانستان و اتاقهای بازرگانی دو طرف باید رایزنیها را افزایش داده و مسائل را رفع کنند.
به نظر میرسد در این بین دپیلماسی اقتصادی باید بیش از قبل فعال شود تا قول و وعدههایی که به مردم خراسان جنوبی و به ویژه مرزنشینان داده شده است، تحقق یابد.
اگر امروز سخن از ضرورت رونق تولید و رفع موانع آن میزنیم بی شک باید موانع در مسیر صادرات و از جمله بسته بودن بازارچههای مرزی و گمرک رسمی یزدان برداشته شود تا تولید کننده ما با انگیزه و توان بیشتری در این زمینه قدم بردارد و برای کشور و استان ارزآوری نیز داشته باشد.