عصر گمرک- با نگاهی اجمالی به کارنامه تجارت خارجی کشور می توان به این مهم دست یافت که میزان واردات در سال جاری در مقایسه با سال های گذشته به طرز معناداری کاهش یافته است، که این خود می تواند عاملی برای کمبود مواد غذایی اولیه و غیره در کشور باشد همچنین این مهم نقش بسزایی در بالا رفتن نجومی قیمتها ایفا میکند.
سهم اندک ایران در واردات و صادرات نسبت به جهان
اعمال تحریم های یک جانبه آمریکا و همچنین کاهش سرمایهگذاری در کشور زمینه ساز پایین آمدن آمار واردات و صادرات شده است اتفاقی که میتواند ضربه مهلکی را به اقتصاد کشور وارد کند. از این رو اقتصاددانان بر این باور هستند که رفع موانع واردات و صادرات میتواند زمینه ساز بازگشت رونق فراموش شده به اقتصاد کشور باشد رونقی که برکات بسیاری را به دنبال خواهد داشت چرا که در سایه کاهش واردات و صادرات در سال جاری با افزایش آمار بیکاری در کشور مواجه بودیم همچنین مهم نقش بسزایی را در بالا رفتن قیمت کالا و خدمات بر جای گذاشته است.
نگاهی به آمار واردات در سالجاری
واردات به کشور در مقایسه مدت مشابه سال ۱۳۹۸، کاهش چشمگیری داشته است. به گونهای که به استناد آمار موجود ،واردات کشور در دام سنگین ۸۴٪ کاهش، دام سبک ۹۴٪ کاهش، جوجه ۶۳٪ کاهش، گوشت گوساله ۷۸٪ کاهش، گوشت گوسفند ۷۹٪ کاهش، گوشت مرغ ۹۰٪ کاهش،کره ۸۴٪ کاهش، تخم مرغ ۱۰۰٪ کاهش، کنجاله سویا ۳۰٪ کاهش،جو دامی ۵۰٪ کاهش،دانه های روغنی ۱۱٪ کاهش و در مقابل ذرت دامی ۲۲٪ افزایش داشته است.
جالب است بدانیم که مطابق گفته انجمن صنایع خوراک دام ایران واردات این اقلام که متوسط ۸۰ درصدش مستقیم و غیرمستقیم به خارج از کشور وابسته است کاهش پیدا کرده است. اینکه چرا در این یکی دو ماه هر روز بحث مواد پروتئینی از جلسات هئیت دولت و رسانه ها خارج نشد و درصورت عدم توجه کافی دولت می تواند به یک ماجرای جدید تبدیل شود به همین علت است .
جالب تر آنکه همین امروز خبری منتشر شده مبنی بر اینکه حجم انبوهی از خوراک دام پس از ده ماه نگهداری در گمرک به علت عدم هماهنگی بانک مرکزی ، وزارت صمت و وزارت کشاورزی در حال فاسد شدن است. اتفاقی که آثار منفی آن در بلند مدت عاید مردم و مصرف کنندگان خواهد شد.
در خاتمه باید یادآور شد که با توجه به وضعیت واردات و همچنین انباشت کالا و مواد خوراکی در گمرک بازار شب عید با نوسان و گرانی بسیاری مواجه خواهد شد.