به گزارش عصرگمرک، سید کمال حسینی در مورد وضعیت تجارت ایران با اقلیم کردستان و ملزومات گسترش روابط تجاری اظهار کرد: تعداد کامیونهایی که از ایران به اقلیم کردستان از طرق مرز باشماق حرکت کردهاند نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است یعنی اگر سال گذشته تعداد آنها ۱۰۰ دستگاه بود امروز به ۱۳۰ تا ۱۵۰ دستگاه رسیده است. بیشتر کالاهایی هم که از ایران به اقلیم کردستان صادر شدهاند مصالح ساختمانی، میوه و سبزیجات بوده و علت آن هم این است که در سال گذشته مرزها مدت زیادی بسته بودند، اگر سال گذشته مرزها بسته نمیشدند شاید تغییری هم ایجاد نمیشد یا حتی شاهد کاهش آن بودیم.
وی افزود: ما هنوز نتوانستهایم آن طور که انتظار میرود به جایگاه صادراتی خود در اقلیم کردستان برسیم، این منطقه بیشتر مصرفکننده است و متاسفانه رقبا از ما دراین زمینه پیشی گرفتهاند. کشور ما آمادگی صادرات غیرنفتی را برخلاف شعارها در واقعیت ندارد، ما در مسائلی مانند زیرساختهای مرزی، گمرکی، حمل و نقل، نحوه بستهبندی کالا، کیفیت کالا و مسائل دیگری که بتواند در بازار جهانی ما را رقابتپذیر کند، خوب عمل نکردهایم. از قدیم تکیه ما بر فروش نفت بوده و تنها چندسالی است که به خاطر مسئله تحریم، رو به تولیدات صادراتمحور آوردهایم اما هنوز نتوانستیم جایگاه خود را در این حوزه پیدا کردیم.
حسینی همچنین اضافه کرد: میزان مبادلات تجاری ما با اقلیم کردستان با احتساب ترانزیت تنها حدود ۶ میلیون دلار است که بیش از ۷۰ درصد آن هم ترانزیت است. ترانزیت هم به این معنا است که ما برای رقیب خودمان شرایطی را فراهم کردیم تا از خاک ما برای حمل کالا استفاده کنند و بیشتر از خود ما کالا بفروشند. گرچه ترانزیت درآمدزایی دارد، اما اعتقادی به ترانزیت محصولات خارجی از طریق کشور خودمان به بازاری که میتوانیم در آن حضور داشته باشیم را ندارم. ما باید به دنبال تسهیلگری برای محصولات کشور خود باشیم.